De output die je datateam levert, valt meestal onder een van deze 2 categorieën:
- Inzichten – Deze helpen organisaties weloverwogen beslissingen te nemen en hun strategie te verfijnen.
- Verrijkte Data Feeds – Dit zijn geautomatiseerde outputs die processen operationaliseren of gegevens voorbereiden voor AI-frameworks.
Beide hebben zakelijke waarde, maar laten we vandaag inzoomen op inzichten, wanthoewel geautomatiseerde gegevensinvoer efficiëntie stimuleert, komt de echte impact vaak van gegevens die gedachten veranderen, perspectieven verschuiven en strategische actie beïnvloeden.
Inzichten: Meer dan alleen data
Ruwe gegevens alleen creëren geen impact. Ze moeten worden geanalyseerd, geïnterpreteerd en ingekaderd op een manier die belanghebbenden aanspreekt. En dat is waar de keuze van de leveringsmethode cruciaal wordt. Datateams gebruiken meestal een van de volgende twee formats:
- Analyses – Diepe duiken in gegevens die patronen, trends en implicaties benadrukken. Deze vereisen vaak een handmatige stap om de bevindingen te contextualiseren en te communiceren.
- Dashboards – Interactieve tools die zijn ontworpen voor voortdurende controle, zodat gebruikers zelf gegevens kunnen verkennen.
Hoewel beide waardevol zijn, dienen ze verschillende doelen. En als je de besluitvorming wilt sturen, is een dashboard alleen niet voldoende.
De grenzen van dashboards
Dashboards zijn gemaakt voor verkennende analyse. Ze stellen gebruikers in staat om gegevens in plakjes en blokjes te verdelen, trends te ontdekken en verschillende invalshoeken van een probleem te verkennen. Maar ze zijn niet ontworpen om een verhaal te vertellen. Ze vereisen dat de gebruiker de interpretatie doet. En dat is prima, als je publiek bestaat uit analisten.
Maar als het je doel is om een beslissing te stimuleren, een belanghebbende te beïnvloeden of een cruciaal inzicht te communiceren, moet je overschakelen naar de verklarende modus. Dat is waar analyses en, nog belangrijker, data storytelling om dehoek komen kijken.
De kracht van data storytelling
Data storytelling overbrugt de kloof tussen cijfers en beslissingen. Het neemt ruwe inzichten en zet ze om in een meeslepend verhaal dat:
- Begeleidt het publiek – In plaats van te verwachten dat ze de gegevens zelf onderzoeken en interpreteren, leidt storytelling hun aandacht naar de belangrijkste punten.
- Benadrukt duidelijkheid – De belangrijkste inzichten worden naar boven gehaald, verfijnd en gestructureerd voor impact.
- Stimuleert actie – Door gegevens in een overtuigend verhaal te verpakken, maak je het voor belanghebbenden gemakkelijker om de implicaties te begrijpen en ernaar te handelen.
Het juiste afleverformaat kiezen
Bekijk het zo:
- Als je publiek zijn eigen patronen moet ontdekken en vinden, geef ze dan een dashboard.
- Als je publiek een belangrijk inzicht moet begrijpen en ernaar moet handelen, geef ze dan een analyse – met storytelling.
Dit is precies waarom we een speciale Workshop Verhalen vertellen over gegevens-omdat het effectief communiceren van inzichten net zo belangrijk is als het ontdekken ervan. En terwijl een Dashboard-ontwerpworkshop binnenkort komt, geloven we dat dashboards het verkennen moeten ondersteunen – niet het vertellen van verhalen moeten vervangen.
Dus de volgende keer dat je datateam inzichten moet leveren aan een stakeholder, vraag jezelf dan af: Willen we dat ons publiek op onderzoek uitgaat? Of moeten ze het begrijpen? Want de manier waarop je je gegevens communiceert, kan wel eens bepalend zijn voor het beleid en de besluitvorming. En is dat niet waar je team voor werkt?